Schilderijen, beelden en meer: wat kun je zien in het Louvre Parijs?

In het mooie Louvre museum loop je van rijkversierde renaissance kamers naar zalen van moderne architectuur. Zo afwisselend als de architectuur zijn ook de kunstwerken in het museum. Van Griekse beelden, tot Egyptische mummies, schilderijen van de 13e tot de 19e eeuw en Islamitische kunst. Voor ieder wat wils en veel te veel te zien voor wat je in één dag kunt stoppen. Daarom is het slim om voor je bezoek aan het Louvre alvast te bedenken welke afdelingen je zeker wilt zien en welke je bewaard voor een andere keer. Hieronder zie je een overzicht van alle collecties van het museum, om je te helpen met de voorbereiding van je Louvre bezoek.

Vaste collectie Louvre museum

 • Schilderijen van de 13e eeuw tot 1848.
  Het Louvre toont al meer dan 300 jaar schilderijen. De schilderijen van enkel Europese schilders vormen een groot deel van de Louvre collectie. Mona Lisa van Leonardo da Vinci is het bekendste werk uit deze collectie, en ook andere Italiaanse kunstenaars zoals Michelangelo en Rafael zijn ruim vertegenwoordigd. Verder gaat de collectie van Spaanse, Nederlandse en Franse werken naar schilderijen uit andere plaatsen. In totaal vind je in het Louvre museum een kleine 8000 schilderijen tentoongesteld.

  Ben je op zoek naar de schilderijen van na 1848? Die vind je in Musée d’Orsay.

 • Beeldhouwwerken Louvre
  Het Louvre museum heeft een groot aantal beelden uit zowel de middeleeuwen en renaissance als de moderne tijd. Voor het gemak zijn de beelden gecentreerd op twee plekken in het museum. De werken gemaakt door buitenlandse kunstenaars vind je vooral op de begane grond van de Denon vleugel. De Franse collectie vind je in de Richelieu vleugel op de begane grond. Het bekendste beeld in het Louvre is het meer dan 2000 jaar oude Venus van Milo. Een groot Grieks beeldhouwwerk van de godin Venus, dat in het Griekse Melos is gevonden.
 • Islamitische kunst
  In de modernste aanbouw van het Louvre museum staat de collectie Islamitische kunst. Zo’n 3000 werken zijn te bezichtigen in dit moderne gedeelte van de Richelieu vleugel. De kunstwerken zijn verzameld uit de gehele Islamitische tijd, van de 7e eeuw na Christus tot begin 19e eeuw. Glaswerk, schilderijen, tapijten en handgeschreven boeken uit verschillende Islamistische culturen vormen een groot deel van de collectie.
 • Decoratieve kunst
  Decoratieve kunst is de verzamelnaam voor kunst die (vaak) ook een gebruiksfunctie heeft, zoals sieraden, kleden, glaswerk en meubelstukken. Een enorm breed genre, waardoor in het Louvre museum ook een enorm afwisselende collectie tot stand gekomen is. Van verschillende culturen uit de middeleeuwse tijd tot halverwege de 19e eeuw.
 • Griekse en Romeinse oudheid / Klassieke tijd
  De afdeling met schatten uit de Griekse en Romeinse oudheid/klassieke tijd komt voort uit de collectie die al sinds het begin in het Louvre museum staat. De honderden marmeren beelden, archeologische schatten, sieraden, kunst en andere objecten komen uit het hele mediterrane wereld. Van Italie tot Noord Afrika en van de 4e eeuw voor Christus tot 600 na Christus. Het bekendste werk uit deze collectie is de Venus van Milo.
 • Tekeningen, drukwerk, print
  Het Louvre heeft een vrij grote collectie grafische kunst. Dat zijn onder andere tekeningen, manuscripten, boeken, lithografie, miniaturen, houtsnijwerken en gegraveerde platen. Vanwege hun kwetsbare aard, worden de meeste werken in een soort speciale bibliotheek bewaard. Tijdens exposities kun je de stukken voor maximaal 3 maanden zien, waarna ze weer in hun beschermde omgeving gezet worden. Daarom zie je bij deze afdeling veelal tijdelijke exposities binnen één onderwerp, zoals werk uit een bepaald land. Deze exposities samen laten een beeld zien van het brede aanbod dat het Louvre museum heeft.
 • Egypte oudheid collectie
  In de Egyptische collecties zie je opgravingen en kunst van 4000 voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. De enorme collectie staat voornamelijk uitgestald in de kamers 1 tot en met 30, verschillende zalen in andere delen van het Louvre museum laten ook stukken zien. Van volledige mummies tot beeldjes, spellen van lang geleden, gebruiksvoorwerpen en schilderijen.
 • Pavillon de l’Horloge, geschiedenis van het Louvre
  Het Pavillon de l’Horloge (klokpaviljoen) is het beroemde paviljoen dat in de 17e eeuw gebouwd werd. Tegenwoordig zit daar een nieuwe afdeling die het verhaal vertelt van de geschiedenis van het Louvre zelf. Via fotografie, kunstwerken, video en interactieve modellen ga je van het middeleeuwse fort, via het Parijse stadspaleis naar de toekomstplannen van het museum.
 • ‘Pavillon des Sessions’, primitieve kunst
  Sinds een aantal jaren is in het Pavillon des Sessions een afdeling vol ‘primitieve kunst’. In dit geval houdt dat etnografische (volks)kunst in uit de wereld buiten Europa. Deze afdeling is een dependance van het Musée du quai Branly.
 • Tuileries and Carrousel tuinen
  Rond het Louvre ligt zo’n 30 hectare aan tuin. Niet zomaar tuin, maar een meesterwerk op het gebied van de tuinkunst. De Tuileries en de Carrousel tuinen zijn de bekendste daarvan en hier kun je in rondlopen zonder kaartje. Behalve dat de tuinen een favoriete plek zijn om rond te dwalen of te ontspannen, zijn ze ook kleine musea op zich. Je vindt er tussen het groen honderden beelden en vazen. De tuinen zijn de ideale plek om tijdens je bezoek aan het Louvre museum even te pauzeren. Met je kaartje kun je immers dezelfde dag opnieuw naar binnen. Iets wat je overigens alleen op rustige dagen/tijden wilt doen als de rijen kort zijn.

Tijdelijke exposities Louvre museum

Naast de enorme vaste collectie, heeft het Louvre museum ook tijdelijke exposities. Deze kunst tentoonstellingen zijn misschien meer iets voor mensen die al vaker in het Louvre zijn geweest of erg geïnteresseerd zijn in de thema’s van de exposities.

 • François I and Dutch Art – Vooral voor de Nederlanders die een stedentrip in de herfst of winter plannen een leuke expositie. De expositie laat de kunst zien die tijdens het regeren van de middeleeuwse Franse koning Frans I gemaakt zijn door Nederlandse kunstenaars die zich in Frankrijk vestigden.
  Van 18 oktober tot 15 januari 2018
 • Drawing in the Open Air – Eerst vooral gezien als een nodige training voor jonge kunstenaars, later in de 19e eeuw werd ‘tekenen van de natuur‘ gezien als een eigen genre. In de expositie zie je meer dan 100 tekeningen en meer dan 30 schetsboeken uit de 19e eeuw.
  Van 16 oktober tot 29 januari 2018