Handig om te weten voor je bezoek aan het Louvre

Er is zoveel te zien in het Louvre, daar ben je weken mee bezig. Als je tijdens je stedentrip in Parijs een dagje naar het Louvre museum komt, is een goede voorbereiding dus belangrijk. Want je wilt in die paar uur tijd wel de kunstwerken zien die jou het mooist lijken. En dat is voor iedereen anders. Waar de een het liefst de hele dag rond de schilderijen hangt, wil iemand anders juist enkel de meesterwerken zien. Het Louvre biedt voor ieder wat wils, als je maar weet wat je wilt zien. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor?

  • Plan je dag en tijdstip. Het liefst ga je op een zo rustig mogelijk moment het Louvre in. Daardoor heb je in het museum zelf meer ruimte om rond te lopen en sta je minder lang in de rij. Kijk bij onze tips om te zien welke dagen en tijden het slimst zijn. Heb je een keuze gemaakt, dan is het belangrijk om je kaartje van te voren te kopen. Dat is even duur als bij de kassa, maar scheelt je in de rij staan. Kaartjes kosten 17 euro en koop je o.a. hier online. Kom je uit de EU en ben je onder de 25 jaar, dan kun je gratis naar binnen (neem een ID mee!). Lees ook meer over de verschillende Louvre tickets om de rij over te slaan.
  • Bedenk van te voren wat je (ongeveer) wilt zien. Het Louvre heeft een aantal afdelingen met kunstcollecties uit bepaalde periodes of gebieden. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities. Hier zie je een overzicht van de collectie van het Louvre. Je kunt er voor kiezen om afdelingen te bezoeken. Ook kun je overwegen van de gehele collectie enkel de hoogtepunten te zien. Van de Mona Lisa tot Venus de Milo.
  • Bereid je route goed voor. Nu je weet welke collecties je wilt zien en welke afdeling je wilt bezoeken, kun je een route maken. Het Louvre museum is gróót, dus het is slim om van te voren te bepalen welke route het meest efficiënt is. Het Louvre heeft ook een aantal thematische routes die misschien wel bij jouw voorkeuren passen.
  • Plattegrond. Plattegronden vind je bij de kassa als je binnenkomt. Je kunt hem ook downloaden van de website van het Louvre [pdf] en zelf printen of je kunt hem op je telefoon zetten. Een plattegrond is handig, want zonder verdwaal je geheid in het grote complexe museum. Plus: op de plattegrond kun je goed de route zien die je -als het goed is- van te voren al bepaald hebt. Op naar de kunstwerken die jou het meeste aanspreken.
  • Let ook even op de kamers die wellicht gesloten zijn voor renovatie. In het grote museum, zijn er altijd wel een paar kamers die dicht zijn en waar je de kunstwerken dus niet van kunt zien. Zonde als je die net in je route hebt opgenomen. Kijk hier om te zien wat er dicht is op welke dag/datum in het Louvre.