Louvre Parijs opening, tips en de snelste rijen

De ellenlange rijen bij het Louvre heb je vast al eens gezien op een foto, of omdat je er langs liep en dacht: daar ga ik niet in staan. Een wereldberoemd museum als het Louvre zal altijd lange rijen trekken, dus soms ontkom je er niet aan. Gelukkig zijn er een aantal tips om de wachttijd te verkorten. Sommige tips kosten iets meer geld, maar zijn het absoluut waard als je daarmee 2 uur wachten voorkomt.

*** Let op: door het coronavirus is een en ander veranderd. Lees hier alles over corona en Louvre ***

Tip 1: kies de juiste entree

Er is meer dan één entree in het Louvre. De bekendste entree is bij de glazen piramide en omdat het de bekendste ingang van het Louvre is, is het ook gelijk de drukste. Kies daarom liever voor een van de andere entrees van het museum.

De entree ‘Porte des Lions’ is alleen voor groepen met een gids die van te voren geboekt hebben.

Entree Richelieu kun je alleen gebruiken als je al een online kaartje hebt gekocht of een stadspas voor Parijs hebt. Je vindt deze ingang via de Richelieu passage die onder het Louvre door gaat. De passage loopt tussen de piramide en de Rue de Rivoli.

Carrousel de Louvre is de ingang onder de grond via het winkelcentrum. Hier kom je uit als je de metro neemt of bij Rue de Rivoli het winkelcentrum ingaat. Je ziet de entree vanzelf als je een omgekeerde glazen piramide ziet. De rij bij deze Louvre entree is vaak een stuk korter dan bij de grote glazen piramide.

Wil je de mooie piramide-entree van het Louvre wel graag van binnen zien, maar liever niet in de rij staan? Kies deze entree dan als uitgang, wanneer je klaar bent met het museum bezoeken.

Tip 2: koop je kaartjes van te voren

Een van de belangrijkste tips is om je kaartje van te voren te boeken. De rij bij de beveiliging moet je sowieso door, dus je wilt niet daarna nog wachten in de rij voor de kassa’s. Zonde van je tijd! Kaartjes voor het Louvre kosten 17 euro per persoon en je bestelt ze online voor dezelfde prijs. Je laat je entreekaart daarna gewoon via je je mobiele telefoon zien, of als je dat fijner vindt: uitgeprint.

Tip 3: ga voor een avond bezoek

Het Louvre is op woensdag en vrijdag tot laat geopend. Eet die dag vroeg en ga na vijf uur ‘s middags naar binnen. De rijen zijn vaak een stuk korter omdat bezoekers rond die tijd het Louvre verlaten om ergens te gaan eten. Omdat het museum tot kwart voor tien ‘s avonds geopend is, heb je voldoende tijd om rond te lopen. Voor een snelle snack kun je altijd nog in het Louvre zelf terecht.

Tip 4: nog snellere skip the line tickets

Kom je in het hoogseizoen en heb je echt geen zin om te wachten dan kun je ook kiezen voor een ‘entreekaartje met host‘. Dit is een soort mini tour waar je buiten het Louvre met een groepje samenkomt met een ‘host‘, gastvrouw/heer. Deze persoon neemt je als gids mee het Louvre in, waardoor je de snelle ingang kunt nemen en sneller het Louvre in bent. Eenmaal binnen vertelt de host kort iets over het museum en geeft een plattegrond mee. Daarna gaat iedereen zijn eigen weg en kun je net zolang in het museum dwalen als je wilt. Een kaartje met gastheer of gastvrouw kost 28 euro.

Tips om je Louvre dag in te delen

De Louvre openingstijden zijn ruim en je kaartje geldt voor de hele dag. Heb je geluk en zijn er op die dag korte rijen, dan kun je overwegen om halverwege de dag even naar buiten te gaan om iets te drinken of eten. Daarna kun je fris verder met een tweede ronde door het museum. Zijn de rijen wel lang die dag, dan kun je voor een pauze prima terecht in het Louvre zelf. In het museum zijn restaurants en kiosken te vinden voor een korte of langere stop. Een andere leuke tip zijn de bij het Louvre horende tuinen: Jardin des Tuileries. Deze tuinen hoorden bij het Palais des Tuileries.

In het Louvre is enorm veel te zien, meer dan gaat lukken in één dag. De rest van Parijs lonkt ook, dus waarschijnlijk hou je het bij één dag. Het is slim om die ene dag zo goed mogelijk van te voren voor te breiden. In ieder geval door de pagina over de collecties door te lezen en te zien welke kunstschatten jou het meest interesseren. Zo kun je alvast een globale route uitstippelen van kunst die jij wilt zien en het meest uit je museumdag halen.

Overige tips voor het Louvre

Met de kinderen naar het Louvre? Ja, zeker doen. De kinderen mogen gratis naar binnen tot hun 26ste (EU inwoners), dus het kost je niets extra. Heb je erg jonge kinderen: neem dan je eigen wagen mee of huur er een in het Louvre. Het museum is reusachtig, dus het kan voor jonge kids best een eind lopen zijn allemaal. Neem geregeld pauze in het museum of laat de kinderen halverwege even spelen buiten en kom met je kaartje later op de dag nog eens terug. Je kaartje is de hele dag geldig immers. Voor de tieners zijn er gelukkig overal in het museum wifi spots om even bij te komen van het analoge leven.

Je brengt waarschijnlijk een aantal uur in het Louvre door, dus een paar snacks in je tas kan handig zijn. Je kleding in laagjes en lekker zittende schoenen zijn waarschijnlijk het meest comfortabel. Is je tas erg zwaar? Zet hem dan bij de Piramide-ingang in een van de gratis kluisjes, zodat je er niet mee hoeft te zeulen.

Je zou het met 35.000 kunstwerken en archeologische schatten bijna vergeten, maar het Louvre zelf is ook een ontzettend prachtig paleis. Beschilderde wanden, plafonds, gouden bogen, prachtig licht. Geef je ogen dus de kost aan beide schoonheden.

De gratis gids met plattegrond van het Louvre kun je krijgen bij de entree. Een handig hulpmiddel om te weten waar je bent, waar je ook alweer naar op weg wilt en -later op de dag- hoe je bij de uitgang komt.

Net als jij komen ook criminelen graag naar kunst kijken. Als ze dan een portemonnee of verloren mobieltje kunnen meepakken, laten ze die kans niet liggen. Hou dus de gewone maatregelen aan die je ook zou doen in een grote stad in je eigen land en let goed op je spullen.